temp

OAs tecknarstuga

Mellan 1877 och 1906 levde en skämt- och serietecknare vid namn Oskar Andersson, allmänt kallad OA. Han samarbetade bl.a. med Albert Engström och medverkade i Engströms tidskrift Strix. År 1900 lät OA uppföra en liten stuga, Bergshyddan, på Ekerö till sina föräldrar och två år senare byggdes ett litet uthus "röda stugan" som var en kombination av vedbod för föräldrarna, litet kök för OA och en tecknarateljé. Hus och uthus står kvar och ligger bara 200 m från min bostad på Ekerö!
Jag blev ombedd av bröderna Anders Casselbrant och Thomas Jonsson som äger "röda stugan" att renovera en i det närmaste fallfärdig byggnad med stampat jordgolv som saknade såväl isolering som el och vvs. Anders och Thomas kämpade hårt i inledningsfasen och göt nytt golv. Drygt ett år senare stod det hela klart med en modern lägenhet i ett bevarat yttre skal - där dock fasadpanel och större delen av stommen fick bytas ut på ena gavelväggen pga röta. Min duktige bror Peter bistod periodvis under renoveringen.
Det har stundtals varit utmanande men hela tiden oerhört stimulerande och roligt att få jobba med ett så unkt projekt och trevliga människor!!!

loading...